KULTURNO TURISTIČNO

   DRUŠTVO DOBRNIČ

   Dobrnič 9, 8211 DOBRNIČ

   ktd-dobrnic@volja.net

 

 

   O društvu

   Turizem

   Kultura

   Vabila - prireditve

   Utrinki s prireditev

   Povezave

   Zanimivosti

  NA VSTOPNO STRAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZANIMIVOSTI

Ste vedeli, da imamo v Dobrniški dolini človeške ribice?

Med čiščenjem izvira Žiberščice v Stranjah so jih našli kar 16. Na srečo  je delavec na bagru ribice pravočasno opazil, nakar je hitro stekla akcija. O najdi je bil takoj obveščen Zavod za varstvo narave iz Novega mesta, na mesto najdbe pa je prihitel Andrej Hudoklin, strokovnjak s tega zavoda.

 

 

 

 

 

"Dobrniška" človeška ribica (Proteus anguinus) Foto: J.A., Dolenjski list

Ta je o najdbi dejal: "Lokacije človeške ribice na tem koncu so zelo redke,   ker je tu že meja med kraškim in nekraškim svetom." Hudoklin je pohvalil pravilno ravnanje najditeljev, ker so človeške ribice in njihov življenjski  prostor takoj zaščitili.

Več o človeški ribici in njenih značilnostih si lahko preberete na: http://www.fgg.uni-lj.si/izh/izh1/0_Dokumenti/Projekti/proteus/index_si.htm

Pa še to:

Leta 1922 je Slovenija zaščitila človeško ribico in vse jamske živali, v letu 1982 pa je bila človeška ribica uvrščena na seznam redkih in ogroženih vrst,   s katerimi je strogo prepovedano trgovati.


Ste vedeli, da imamo v Dobrniški dolini tudi jezero?

No, ne vedno, kadar pa je, jih imamo celo več. Takrat imamo tudi rečico, saj se ob obilnejšem deževju zberejo vode iz Žibrščice in drugih virov ter napolnijo kraške uvale ter "graben", ki je bil skopan na začetku prejšnjega stoletja in je speljan od Žibrščice do jame Mišnica pri Vrbovcu. Žal so v zadnjih letih marsikje naš "graben" že zasuli, zato so poplave ob redkih priložnostih še večje. Kljub nekaterim predvidevanjem, da so se vodni tokovi v Dobrniški dolini ustavili, nas narava vedno znova preseneča. Tako je bilo tudi letos okrog 1. aprila, ko je bilo močnejše deževje, in so bile poplave prav takšne, kot se jih spominjamo iz preteklosti. Voda torej ni šala, četudi se pojavi okrog 1. aprila, prav tako ni šala naslednja zgodba, ki jo je objavil Dolenjski list. Ob tem si seveda lahko vsakdo misli svoje:).

http://www.dolenjskilist.si/2009/04/05/13860/reportaze/zgodbe/Z_gliserjem_po_Dobrniskem_jezeru/


DOBRNIŠKO PODZEMLJE

V KS Dobrnič že kar nekaj let skupina nadobudnih fantov iz Železnega raziskuje podzemni kraški svet, ki ga je oblikovala moč vode. Fantje so dolgo raziskovali na lastno pest. Kmalu so na pobudo Tomaža Bukovca pristopili k Jamarskemu klubu Novo mesto, kjer so pridobili nova znanja o raziskovanju, kartiranju in varnosti v jamah. Okoli 30 jam in brezen je na območju dobrniške doline in vsaka je biser zase, pravijo jamarji. Pogosto se morajo do najlepših predelov jam prebijati skozi ozke luknje. A kot pravi Primož Peternež, vodja skupine, se vsaka prelita kaplja potu izplača, saj so poplačani s prečudovitimi skulpturami (kapniki, zavesami, ponvicami) iz kalcijevega karbonata, ki jih je izoblikovala narava. Prav presenetljivo je, da le nekaj centimetrov velika luknjica na površju pogosto skriva pod površjem dvorane velike kot dvodružinske hiše, navdušeno pripoveduje Franci Zupančič. Njegov brat Toni Zupančič opozarja vse nadobudne raziskovalce, da se v jame nikoli ne podajajo sami in brez primerne opreme. V podzemnem svetu vlada trda tema, ki se ji pridružujejo spolzka tla, jezera vode in brezna, zato je primerna oprema nujna in obvezna. Fantje vabijo vse, ki jih zanima raziskovanje kraškega podzemlja, da se jim pridružijo v okviru Jamarskega kluba Novo mesto, ki nudi tudi vso potrebno izobrazbo preden se spustite med kapnike.

Foto: Primož Peternež

 

 

 

 

 

 © KTD Dobrnič 2007